De ce…?


Zilele astea l-am prins pe Cărtărescu de…carte.În decursul a două zile (timpul nu mi-a permis într-una) am citit De ce iubim femeile?.Prima mea ”experiență” cu Cărtărescu-poetul a fost prin clasa a noua, cu Poema chiuvetei.Mi-am zis că eu niciodată, dar niciodată nu o să mai citesc ceva scris de el, nici ca poet nici ca prozator.Evident, la vremea aia Cărtărescu era neinteresant pentru mine, pentru simplul motiv că nu vorbea pe limba mea.În vene încă îmi erau injectat serul eminescian.

Ei, de curând am descoperit cartea De ce iubim femeile?.Intrigată și curioasă am zis totuși să-i dau o șansă acestei cărți și am citit-o.Acestă carte e precum vinul roșu: Bun pentru femei, când îl beau bărbații.Ce vreau să spun este că, această carte este dedicată femeilor, dar ar fi bine (indicat chiar) să o citescă și bărbații.

Cartea este despre femeie, despre femeia în toate formele ei: femeia-senzuală, femeia-obiect sexual, femeia-dorință, femeia-mamă, femeia-copil, DAR și despre bărbat: bărbatul-adult, bărbatul-adolescent, bărbatul-copil.Cartea nu este alcătuită ca un răspuns la întrebarea De ce…?, și nu este niciun elogiu adus femei.Dacă cineva caută răspunsul la întrebarea aceasta e de ajuns să citească titlul și ultimul capitol.Cartea e mai mult decât atât.Cărtărescu lasa de-o parte tabu-urile și pudicitatea și te pune față în față cu tine, cu gândurile tale, cu sexualitatea ta – ca femeie sau ca bărbat.O carte umoristico-filosofico-realistă.

Cartea aceasta nu am citit-o și n-am ”devoart-o” (…), ci mi-am injectat-o parcă-n venă, direct în fluxul de sânge care i-a înălțat corola în creier.

Pentru cei curioși, câteva citate:

  • Eu sunt, în cele din urmă, căutarea mea de sine.
  • Dragostea ca sentiment este uneori un inhibitor al sexualității (…) Sexul implică o profundă îngustare a conștiinței, o coborâre adânc sub convențiile sociale și etice, o eliberare de tabu-uri, de dezgust, o căutare a plăcerii în interzis și perversiune.
  • Cea mai minunată femeie din lume este cea care te iubește cu adevărat și  pe care-o iubești cu adevărat.
  • Facem sex cu creier de bărbat, dar iubim cu unul de copil, încrezător, dependent, dornic de a da și de a primi afecțiune.

…și câteva fotografii senzuale, inocente, vulgare…ale ambelor sexe

jorge canter

francesco genovese

francesco genovese2

lisabella

liz straight

manel rodrigues

paolo scarano

rucsandra calin

thierry moigne

vladimir rogovoy

Pimagesoze de: Jorge Canter, Francesco Genovese (2 și 3), Lisabella,  Liz Straight, Manel Rodrigues, Paolo Scarano, Rucsandra Călin,Thierry Moigne, Vladimir Rogovoi.

Reclame

2 gânduri despre &8222;De ce…?&8221;

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s