La o cafea – Cartea de nisip


Cartea de nisip a lui Jorge Luis Borges se citește la o cafea, dimineața.Presupune puțin efort din punct de vedere temporal, dar îți cere luciditate, concentrare, pentru că ”visele ei vor continua să se ramifice în generoasa imaginaţie a celor care, în clipa aceasta, o închid”(Jorge Luis Borges).

Ea cuprinde o serie de povestiri ce au ca temă timpul, iubirea, creația, motivul dublului, etc.Borges folosește în povestiri Cuvântul simplu, după cum el însuși în epilog afirmă:

Încerc să evit ceea ce în engleză se cheamă cuvinte dificile sau cuvinte de dicţionar. Fac tot posibilul să le evit. Şi cred că cea mai bună carte a mea de povestiri e ultima pe care am scris-o, Cartea de nisip; în ea nu există nici un cuvânt care să-l încurce pe cititor. Povestirile sunt spuse simplu, deşi ele nu sunt deloc simple, pentru că nu există lucruri simple în univers; totul este complex. Eu le deghizez în povestiri simple. De fapt, le rescriu de nouă-zece ori, până când îmi dau sentimentul că au fost scrise într-un mod neglijent. Încerc să fiu cât se poate de banal.

În povestirea Celălalt autorul te pune față în față cu tine însuți, cel de ieri și cel de azi; în Ulrica ți se înfățișează o pooveste de dragoste precum legendara poveste dintre Siegfried și Brunhilda; urmează Congresul …. în total 13 povestiri. Cartea de nisip  e o carte care se citește și se recitește.

CITATE:

 

 

jlb22

 

 

 

jlb2

jlbbb

 

 

 

 

 

 

 

hvjkbhkj

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s