No comment (!?!?!)


Pe blogul NU publicității ofensatoare! sunt prezentate reclame bazate pe criterii stereotipe.Printre articole l-am găsit și l-am citit și pe acesta: Lindner- Îngropate în sexism. Am să redau articolul mai jos.

O companie din Polonia, Lindner, a decis să îşi promoveze sicriele prin prezentarea unor femei în ispostaze „sexy” alături de respectivele produse. Da, aţi citit bine: sicriele.

Dacă asta este sau nu o strategie de succes din punct de vedere al vânzărilor, având în vedere asocierea sicrielor cu un anumit tip de atitudine şi activitate, asta este problema companiei. Deşi mă gândesc că, ritualurile de înmormântare căzând de obicei în sarcina femeilor, nu cred că vor rezona ele la un asemenea mesaj. Dacă respectiva companie a vrut să vizeze un public de nişă din Polonia, unul nereligios şi mai predispus la sfidarea normelor religioase, nu putea folosi un mesaj care să nu obiectivizeze femeile? Dacă e „frondă anti-sistem”, eu spun: anti-sistem să fie: ne-religios şi ne-patriarhal. Dar, evident, cer prea mult. Doar au schimbat un patriarhat cu altul. Aşa e când ai reţinut din toată meseria ta doar că „sexul şi femeile frumoase vând” şi nu mai gândeşti cu propriul căpşor.

Cu ocazia asta m-am întrebat: eu nici să mor liniştită nu pot?  Trebuie să mi se vâre pe gât imaginile astea şi atunci când este vorba de moarte? Sicriele nu se pot vinde decât cu femei supra-sexualizate alături?

Recunosc, am început să îmi fac tot felul de probleme văzând imaginile de mai jos….dacă sicriele sunt vândute prin promovarea unui asemenea stereotip feminin patriarhal, mă întreb, va trebui să fiu obligatoriu stereotipal frumoasă, machiată şi sexy şi când voi fi moartă? Ca să mă potrivesc cu imaginea firmei, doar…Va porni acum o tendinţă „înmormântări sexy”, iar dacă nu merg adecvat îmbrăcată şi accesorizată voi fi considerată lipsită de respect?
Eu aştept ca respectiva companie să aleagă acest slogan: „Eşti destul de sexy pentru sicriele noastre?”. Vor modifica şi sicriele? Trebuie să las instrucţiuni privind ce sicriu trebuie folosit, ca să nu ajung să fiu îngropată în sicrie cu sigla Playboy deasupra? Eventual pe sicrie vor fi lipite reclame “Tine cura de slabire cu pastilele noastre, pana nu e prea tarziu?” (la naiba, macar până murim să slăbim, sau…să slăbim, chiar dacă murim).
Apoi, femeile nu sunt numai accesorii sexuale pentru sicriu, ele sunt cele care bagă bărbaţii sau alte femei în mormânt, direct sau indirect, după cum indică imaginile de mai jos. Coperta calendarului respectiv este o poza cu un posterior de femeie care are un pistol si un lantisor de care atarna un sicriu in miniatura. Toate prostiile culturale patriarhale referitoare la stereotipul „femeile sexy aducătoare de moarte” sunt concentrate aici. Mi se pare culmea nesimţirii misogine să produci reclame în care violenţa este sexy şi este provocată de femei, într-o lume în care violenţa bărbaţilor asupra femeilor este un fenomen atât de răspândit. În curând vom marca 25 noiembrie, Ziua Internaţională Împotriva Violenţei asupra Femeilor. Pentru că sute de milioane de femei mor, sunt mutilate şi agresate de către bărbaţi, iar multe forme de violenţă sunt îndreptate numai sau preponderent împotriva femeilor. Dar astea sunt doar realităţi, publicitarii n-au ei treabă. Ei doar vor…să vândă sicrie sexy.
Absurditatea şi bizarul patriarhal al acestor reclame mi-a dat de gândit…în aceeaşi logică absurdă…dacă publicul ţintă sunt bărbaţii, mesajul aşa cum îl văd eu este cam acesta: „Poţi avea femei frumoase şi la înmormântare…de ce nu, poate şi după?” Vorba aceea, când e vorba de moarte omul se agaţă de orice speranţă. Sper din tot sufletul că măcar după moarte, cel puţin un lucru să fie adevărat: că am scăpat cu ocazia aia de patriarhat. Iar dacă ritualul de înmormântare contează pentru ce se întâmplă „după” sper să nu ajungă toată treaba asta cu sicriele sexy o modă, parcă văd că odată ajunsă dincolo m-aş pomeni în raiul bărbaţilor care după moarte au primit 100 virgine, 200 de neveste şi 300 de menajere, aşa, că se potrivea cu înmormântarea. Ar trebui să protestez feminist şi acolo…deşi, având în vedere că reclamele astea clar se adresează numai bărbaţilor, poate producătorii campaniei s-au gândit că…femeile nu mor.
Alice I.
linder9
mort-cercueil-calendrier-lindner-pompes-funebres-13
*Drepturi de autor: Alice I. Textul și imaginile au fost publicate pe blogul nupublicitatiiofensatoare.blogspot.ro*
Încotro se îndreaptă strategiile de marketing?
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s