Vrei să faci sex? Fii generos!


S4-MonkeyPortraits027-WelcomeToYourFascistFutureAici am să vorbesc despre cartea lui Tor NorretrandersOmul generos. A-i ajuta pe alții este cel mai sexy lucru pe care îl poți face.

Titlul și mai ales motto-ul cărți (care nu-i deloc unul ortodox!) duce mai de grabă spre ideea unei cărți despre sex, la modul obscen, pornografic.Dacă citești câteva pagini ai să vezi că nu este vorba despre asta.În carte este explicat conceptul de altruism/generozitate prin prisma teoriilor biologice, antropologice și sociale.

Autorul pornește de la teoria evoluționistă a lui Darwin, de la conceptele de selecție naturală și selecție sexuală (concepte la care va face referire pe tot parcursul cărții și care sunt diametral opuse) și continuă apoi să explice comportamentul altruist având ca argument teoria lui

William Hamilton,

Richard Alexander,

Thorstein Veblen,

Marshall Sahlins, etc.

Cartea răspunde pe larg la întrebarea * De ce oamenii sunt generoși? *. E o carte care îți lărgește orizonturile cunoașterii, o carte care după ce ai citit-o te determină să rămâi curios, să cauți, să privești evoluția umană dintr-o altă perspectivă.

O recomand, în primul rând, pentru că este o carte serioasă – asta pentru mine înseamnă că are la bază cercetări; în al doilea rând, pentru că explică comportamentul uman interdisciplinar; în al treilea rând, pentru că titlul incită la lectură (o chestie ingenioasă de marketing folosită de autor).

Ne-am selectat singuri ca ființe sociale.Omul s-a selectat pe sine.Omul se face pe sine.

Acolo unde suntem identici este vorba de biologie, acolo unde suntem diferiți este vorba de cultură.

Darurile creează relații.

A-i ajuta pe cei săraci să scape de sărăcie nu este o chestiune de a fi superior dpdv moral, plin de compasiune, mărinimos sau eroic; este o chestiune de a nu mai fi prost.

– TOR NORRETRANDERS –

Lasă un comentariu